Κατηγορίες

Ενδεικτικά ο διαγωνισμός δύναται να αφορά την υποβολή προτάσεων σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες και σε μία από τις υποκατηγορίες, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης:

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

Κατηγορία (Π-Α) - Δημιουργία βίντεο ή παρουσίασης (Δενδρο-παρουσίαση).

1.    για τη δράση (δενδροφύτευση), που θα ξεκινά με περιήγηση στην περιοχή, που θα φυτευτεί. Το βίντεο μπορεί να παρουσιάζει και όλη τη διαδικασία δενδροφύτευσης ή ακόμη και μια εικονική / δοκιμαστική διαδικασία δενδροφύτευσης. Στόχος είναι η ανάδειξη της βελτίωσης της περιοχής με τη δενδροφύτευση. Διάρκεια βίντεο από 4 μέχρι 8 λεπτά.

2.    για ένα οικοσύστημα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο δήμο. Το βίντεο θα προσπαθεί να αναδείξει τις   όμορφες ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος και δράσεις προστασίας του.

3.    Η παρουσίαση θα έχει ως θέμα τις περιπτώσεις  1 και/ή 2, που προαναφέρθηκαν και  δεν θα ξεπερνά τις 15 διαφάνειες.

Κατηγορία (Π-Β) - Φωτογράφιση με θέμα τη δενδροφύτευση ή το οικοσύστημα πλησίον του δήμου (Δενδρο-στιγμιότυπο).

1.     φωτογραφία με θέμα τη βιοποικιλότητα, που εντοπίζεται εντός της περιοχής, που θα δενδροφυτευθεί (πεταλούδα, πτηνό κλπ) ή δενδροφυτεύθηκε ή

2.     φωτογραφία από τη δενδροφύτευση ή τις δράσεις, που αναπτύσσονται στο χώρο (φύτευση από παιδί, παιδιά, που παίζουν στο χώρο κλπ).  

Κατηγορία (Π-Γ) – Συγγραφή-Δημιουργία (Δενδρο-ιστορίες)

Π-Γ1) ιστορίας με θέμα την ελιά, η οποία για την Ελλάδα αποτελεί ένα συμβολικό δένδρο με συμβολισμούς για την ελληνική παράδοση, λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας. Η ιστορία θα πρέπει να είναι είτε πρωτότυπη είτε η απόδοση ενός γνωστού μύθου/ παραμυθιού ή ιστορικού γεγονότος με αυθεντικό τρόπο (λογοκλοπή δεν επιτρέπεται και εάν αποδειχθεί η συμμετοχή ακυρώνεται).

Π-Γ2)  ιστορίας με θέμα τη βελανιδιά ή ένα είδος δένδρου, το οποίο είναι ενδημικό της περιοχής στην οποία κατοικούν και το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή ή συνδέεται με την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Ισχύουν οι ίδιοι όροι με την προηγούμενη κατηγορία.

Π -Γ3) γράμματος προς ένα δένδρο για να το υιοθετήσουν. Στο γράμμα εξηγούν γιατί θέλουν να υιοθετήσουν το δένδρο, το όνομα που θα του δώσουν και ποιες δράσεις, τακτικά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες αναλαμβάνουν να κάνουν γι’ αυτό.

Π-Γ4) βιβλίου με ζωγραφιές μέχρι 15 σελίδες (μέγιστο), που θα παρουσιάζει μία μικρή ιστορία για ένα δένδρο. Η πρώτη σελίδα θα ξεκινά με τη φράση «Μία φορά και έναν καιρό ένα δένδρο…»

Π-Γ5) Λευκώματος με φύλλα από δένδρα της περιοχής - το λεύκωμα με τα περισσότερα διαφορετικά φύλλα δένδρων θα διακριθεί. Για κάθε φύλλο θα πρέπει να υπάρχουν οι ελάχιστες ενδεικτικές πληροφορίες: η ονομασία του δένδρου από το οποίο προέρχεται, η τοποθεσία του δένδρου και εάν είναι αειθαλές ή φυλλοβόλο.

Κατηγορία (Π-Δ) – Επαφή με τη φύση (Δενδρο-μεγάλωμα)

Π - Δ1) Το κυνήγι του μεγαλύτερου σε ηλικία δένδρου της περιοχής ή του δήμου ή του δημοτικού διαμερίσματος ή κοινότητας (Κυνήγι δένδρου).

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα πρέπει να εντοπίσουν μέσα στα όρια του δήμου ή του δημοτικού διαμερίσματος το μεγαλύτερο σε ηλικία δένδρο και να δικαιολογήσουν πως υπολόγισαν την ηλικία του και με ποια ίσως γεγονότα είναι συνδεδεμένη η παρουσία του ή ο χώρος στον οποίο βρίσκεται.

Η ομάδα με το μεγαλύτερης σε ηλικία δένδρο και τα περισσότερα γεγονότα θα διακριθεί. Εάν ο δήμος δεν διαθέτει πυκνό πολεοδομικό ιστό και υπάρχουν πλησίον περιοχές που κάηκαν οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να βρουν ένα τέτοιο δένδρο το οποίο να έχει επιβιώσει της πυρκαγιάς.

Π- Δ2) Μεγάλωμα δένδρου ή φυτού με άνθη (Φυτο-ανατροφή)

1.       Κάθε παιδάκι φυτεύει σε μία γλάστρα ένα σπόρο από ένα δένδρο, που θα επιλέξει. Η επιλογή θα γίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των σπόρων και το σχεδιασμό της προς φύτευση περιοχής. Όταν το δενδράκι θα γίνει ενός έτους θα το φυτέψει είτε σε χώρο εντός της αυλής (εάν υπάρχει η δυνατότητα) είτε σε χώρο που θα υποδείξει ο δήμος ή το δασαρχείο της περιοχής.

2.       Κάθε παιδί φυτεύει σε γλάστρα ένα φυτό, που αναπτύσσει άνθη και είναι χαρακτηριστικό του δήμου (πχ γιασεμί, γαρύφαλλο κα).

Και στις δύο περιπτώσεις θα παρακολουθεί τακτικά τη γλάστρα και θα κρατά ένα ημερολόγιο για το δέντρο του, στο οποίο θα καταγράφει  πόσο μεγάλωσε, τι προβλήματα παρατήρησε και πως τα αντιμετώπισε, τι νέο παρατήρησε κτλ. Η ομάδα με το πιο ψηλό μονοετές δένδρο ή τη γλάστρα που θα έχει τα πιο πολλά άνθη και ταυτόχρονα το πιο ολοκληρωμένο ημερολόγιο παρακολούθησης θα διακριθεί.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την Π-Δ2): 1) Η γλάστρα θα πρέπει να έχει μέγεθος διαχειρίσιμο από ένα παιδί 4 – 12 ετών. Η γλάστρα είναι στο σχολείο και στη διάρκεια των διακοπών το παιδί την κρατά σπίτι, για να την ποτίζει. 2) Να έχει εξασφαλισθεί χώρος φύτευσης εντός του σχολείου ή του δήμου ή του δασαρχείου.